Fotoshoot

Hoe maak ik een selectie na een fotoshoot?

Tijdens een fotoshoot maak ik natuurlijk zoveel mogelijk foto’s. Gemiddeld ligt dat voor een uurtje shooten rond de 250 tot 300 foto’s. Je zal nu wel denken: ‘zo die klikt een eind weg!’. En dat klopt. Er zit natuurlijk ook een keerzijde aan, want met zoveel foto’s moet je natuurlijk een selectie maken. Vandaag vertel ik je hoe ik een selectie maak.

Eerst alle ‘mislukte’ foto’s eruit

Dit kopje vertelt gelijk genoeg he? Voor ik Lightroom open, maak ik eerst een selectie van foto’s die hoe dan ook niet in aanmerking komen om bewerkt te worden. Dit zijn bijvoorbeeld bewogen foto’s, foto’s waar de klant toch niet zo charmant op staat of iemand ineens in beeld loopt bijvoorbeeld.
Doordat ik op locaties fotografeer, wil het nog wel eens voorkomen dat er iemand ongewenst (op afstand) door het beeld loopt. Soms valt hier wel wat aan te doen. Maar ik beoordeel dit vooral op de andere foto’s of dat ik daar de moeite en tijd wel in moet stoppen of dat er voldoende andere mooie foto’s zijn.

Importeren in Lightroom

Na deze grove selectie van foto’s zijn eigenlijk de meest interessante foto’s om te bewerken overgebleven. Ik ga dan nog even door alle foto’s heen om de verschillen te zien en al een idee heb wat er moet gebeuren aan de foto’s en wat ik ermee kan/ga doen. Daarna begint eigenlijk al het bewerkingsproces.

De keuze ná het bewerken

Voorheen maakte ik altijd zelf de keuze uit de bewerkte foto’s welke naar de klant zouden gaan. Tegenwoordig laat ik de klant zelf hun favoriete foto’s uitzoeken in hun persoonlijke omgeving. Dat neemt deels voor mij werk uit handen en anderzijds kiest de klant zelf wat ze willen ontvangen. Voor de klant kan ik dat natuurlijk eigenlijk maar moeilijk bepalen wat zij het liefst zien. Ik kijk natuurlijk toch heel anders naar de foto’s dan zij.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Helaas, kopiëren mag niet.